Informatieavond op 22 september Lelystad Airport

Aan iedereen die geïnformeerd wenst te worden over de laagvliegroutes van Lelystad Airport

Op 1 april 2019 wordt het vernieuwde vliegveld Lelystad in gebruik genomen.
Voor wat betreft de aan-en uitvliegroutes van vliegveld Lelystad is gekozen voor routeset B+.
Dit betekent dat vanaf Lelystad vertrekkende vluchten via Oldebroek-Wezep zullen uitvliegen. Daarna moeten deze vertrekkende vliegtuigen aansluiting vinden op het hogere luchtruim. Deze aansluitroutes zijn inmiddels zonder enige vorm van overleg door de centrale overheid vastgesteld en per factsheet eind juni ter kennis gebracht aan provinciale en lokale overheden en de media. En daarmee werd de burgerij alweer met een voldongen feit geconfronteerd. Uit deze factsheet blijkt dat er twee vertrekroutes zijn gesitueerd boven Gelderland, dwars over stiltegebieden, Natura 2000 gebieden en het Gelders Natuurnetwerk.

Woonkernen en dorpen als Elburg, Oldebroek, Hattemerbroek, Hattem, Wapenveld, Heerde, Epe, Emst, Wissel, Niersen, Vaassen, Wenum-Wiesel, Hoog Soeren, Radio Kootwijk, Harskamp, Hoenderloo en Otterlo, maar ook Veessen, Oene, Terwolde, Twello, Teuge, Klarenbeek, Loenen, Eerbeek en Brummen worden hier direct door getroffen. Over die routes wordt bizar laag op een hoogte van slechts 1.800 meter gevlogen. Ter vergelijking, de vliegtuigen die u nu al hoort op weg naar Schiphol, vliegen op een hoogte van 3,5 tot 5 kilometer (10 tot 15.000 voet).

Deze geplande aansluitroutes en met name de vlieghoogte zullen leiden tot aanzienlijke geluidshinder, milieubelasting, veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Naast een bedreiging van het woonklimaat is er ook een bedreiging voor het toerisme. De meeste toeristen komen naar de Veluwe om te genieten van de rust en de stilte, die voorgoed zullen verdwijnen als deze plannen doorgang vinden.

Verschillende burgers en belangengroepen langs de kwetsbare oostelijk Veluwerand zijn tegen deze desastreuze plannen in verzet gekomen en zijn de petitie ‘Red de Veluwe’ gestart. Die is inmiddels ruim 23.000 keer getekend!

Zij bundelden hun krachten in een stichting ‘HoogoverGelderland’ i.o. en hebben inmiddels aansluiting gezocht en gevonden bij gelijkgestemde organisaties in Friesland en Overijssel.

Wij willen u graag goed en eerlijk informeren over de ontstane situatie en over onze plannen om dat tegen te houden, zodat u zich een goed oordeel kunt vormen over de tot nu toe eenzijdige informatie die door de overheid over dit onderwerp wordt verstrekt. Wij verwachten dat dit ook niet veel anders zal zijn bij de thans lopende en nog komende informatieavonden, die door de centrale overheid worden georganiseerd.

Daarom nodigen wij u graag uit voor een informatiesessie die gehouden zal worden op vrijdagavond 22 september om 19:30 uur in restaurant ‘De Middenstip’, Hoofdstraat 46 te Epe.

Omdat wij graag willen weten op hoeveel mensen wij globaal kunnen rekenen, verzoeken wij u om uzelf aan te melden via: info@reddeveluwe.nl.